Saturday, April 23, 2011

Jalan-Jalan at PCB...

Assalamualaikum n annyeonghaseyo...
Smalam aku n kengkawan aku g PCB a.k.a Pantai Cahaya Bulan
So, nilah xtvt yg kitorang wat sepanjang kat PCB tuh..
Jalan + lepak +amek gambar= lapar x makan = kenyang yg teramat
Aku malas nk citer pnjg2, so aku just upload jelah gmbr yg kitorang amek smalam...
Actually nk aku tulih entri ni smalam tp t'zzzz ler plak...hehe..

                                         Rodong2 yg t'libat : Aku, Azwa, Ima, Zati n Atiq

Gambar kitorang berempat... masa ni Atiq x smpai lg...
Our memories will never fade, best friends forever...
It's me...
Azwa tunjuk ape tu???
These are us...
Live at PCB...
Bila dah penat+lapar, kitorang pun snggh la kat restoran ni utk mam...not bad la masakan dia...
Menu yg kitorang order
Ima, Azwa n Zati...Atiq xde sbb dia balik dulu b'coz ade hal...
Ni mangkuk nasi yg suka bg aku malu... sbb pemegang penutup dia yg licin, menyebabkan aku beberapa kali t'lepas penutup dia, lalu m'hasilkan bunyi yg agak kuat... naseb baik tyme tu org x tengok...
Lauk abes tp nasi x abes...
Nota Kaki = Puas hati with the food + kenyang + happy...thanks to Azwa coz bawak kitorang ke PCB

[Entri kali ini ialah mengenai epilogue n xtvt2 aku masa g PCB. Sekian, Assalamualaikum n Adios...]

Monday, April 18, 2011

Memang cantik, tapi lagi cantik kalau ditutup...

Assalamualaikum semua...
Hari ni aku nk citer psl gambar2 yg banyak diupload di fb skunk nih...
Aku tgk makin ramai orang terutama di kalangan perempuan yg m'upload gambar mereka di fb...
Gambar yg free hair, mempamerkan bahagian dada, kaki yg putih melepak...
Lepas tu ramai kaum Adam yg like & puji perempuan t'sebut cantik...
Aku t'fikir, sebenarnya sudah lama aku t'fikir, mengapa & apa tujuan meletakkan gmbr sebegitu...

Aku sedar siapalah aku nak tegur mereka...
Bukannya ustazah atau mak mereka...
N bukannya sempurna mana pun tp ada hati nk tegur orang...
Cuma sbg sekadar kawan, bekas kawan dan mungkin hanya friend di fb...
Aku sedih melihat perubahan mendadak ini...
Kalau dulunya di sekolah b'tudung litup, tp skunk tudung tu melayang entah ke mana...
Pernah sekali aku t'baca di wall post seorang gadis ni, seorang kwn lelakinya menegur...
"Eh, ko dah lain skunk, free hair nampak?"
Dan gadis ini m'jawab, "Pernah ke ko tgk aku b'tudung?"
Lagi sekali aku t'fikir, bukan masa sekolah dulu pkai tudung ke?
Mungkin hanya di sekolah tp free hair di luar, tp jawapannya m'buat aku berasa sedih..
Tp yg aku selalu nampak, makin ramai org puji, makin suka pula empunya badan ni...
Mungkin bangga dgn kecantikan yg dimiliki...

Pernah t'jadi juga suatu ketika dulu...
Seorang kawanku yg bukan beragama Islam b'tanya kepada aku...
"Setahu saya orang Islam wajib pakai tudung, knp dia tidak pakai tudung? 
(sambil menunjuk ke arah kawanku, Muslim, tetapi free hair)"
Aku b'fikir, jawapan apa yg patut diberi...serba salah aku dibuatnya...
Lalu kemudian seorang kawanku yg lain m'jawab, "Depends pd diri masing2 la"
Adakah itu jawapan yg t'baik???

Tujuan entri aku kali ni, bukan utk m'burukkan org lain...
Tp hanya sekadar utk menegur kaum Hawa di luar sana...
Ya, aku admit aku pun sebenarnya x layak nak tegur korang semua...
Tp ini pun utk kesedaran diri aku jugak...
Aku pun xdela perfect mana...
Mungkin aku pun dapat jugak tgk blk apa kesilapan aku dalam aspek pakaian ni...
Cuma nasihat akhir daripada aku...
Sedarlah wahai perempuan, kecantikan zahir itu hanya sementara,
dan hanya kecantikan yg hakiki itulah peribadi yg mulia...

Kan cantik mcm ni...*gmbr ambil dr google image...

Nota kaki = Aku memohon jasa baik korang semua, kwn2 aku, tegurlah aku kalau pakaian aku itu agak keterlaluan...sekian..Assalamualaikum...Adios..

[Entri aku kali ini adalah luahan hati aku terhadap apa yg sedang b'laku... Tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti atau perasaan org lain... Sekiranya ada yg terasa hati, aku mintak maap jela..sekian, papai..]

Friday, April 15, 2011

Bertepuk sebelah tangan, berbunyi atau tidak?

Peribahasa Melayu mengatakan bertepuk sebelah tangan tidak akan berbunyi...
Betulkah peribahasa ini? Adakah ianya fakta atau auta?

Assalamualaikum semua... Kalau tengok tajuk entri kali ini, bukannya aku nak
 pertikaikan atau persoalkan peribahasa Melayu ni. 
Tiba-tiba aku terfikir, bagaimana peribahasa ni boleh wujud?
Tapi sebenarnya dah lama aku fikir. Saja tyme ni rasa macam nk tulis kat blog.

Before tu kita imbas balik maksud peribahasa ni. Maksudnya ialah bila kita syok kat seseorang tu, 
pastu dia pulak x syok kat kita. Perghhh... sedihnya laa rasa..
Jadi, bila dia x syok kat kita, kita x bolehlah nak paksa-paksa dia suka kat kita. 
And memang takkan menjadinya hubungan tu kalau xde rase cinta..*ecehh..

Ok laa, skunk aku nk citerla mcm mn aku bley terpikir pasal benda ni.
Ceritanya macam ni. Sedang aku bermalas-malasan di atas katil 
sambil menyumbangkan lagu Siti Nurhaliza
pada suatu petang yang hening, 
dengan angin mendebush-debush masuk ke bilik aku, 
aku dengan tiba-tibanya tertepuk tangan aku kat dinding.
Lepas tu adela bunyi mcm 'Pekpekpek'
Haa.. lebih kurang gitula bunyi dia..
Pastu aku terpikir, kenapa ada bunyi? Bukan kata kalau tepuk sebelah tangan takkan bunyi?
Tapi kenapa bila aku tepuk dinding m'gunakan sebelah tangan ada bunyi???
Hairan aku.. Sepanjang malam aku x tido memikirkan pasal benda alah ni..
*Actually aku tido lena mlm tu...

Sebenarnya mungkin ada faktor sains yg menyebabkan terhasilnya bunyi bila aku tepuk dinding tu.
Bukannya maksud bila orang yg kita suka x suka kat kita, n then hubungan tu akan still menjadi..
Sama ada fakta atau auta peribahasa ini, aku pun tatau..tp aku rase fakta..auta pun iye jugak..
Entahhlaa... terpulang pada diri masing-masing...




Bertepuklah menggunakan kedua-dua tangan, agar bunyi yang sebenar akan terhasil...

Nota kaki = Minat dekat Kim Junsu dari 2pm..agak-agaknye ada chance x??? Hahaha....

[Setiap entri yang ditulis oleh aku adalah epilogue tentang aku, luahan hati aku, dan apa-apa sahaja yang b'kaitan dengan aku. Tidak ada kena mengena dengan orang lain.. Jika ada yang terasa, aku mintak maap..Sekian, Adios, n Assalamualaikum...] 

Thursday, April 14, 2011

Sorry Seems to be the Only Word...

   Today's mood is quite bad...
So...
I would like to say...
Sorry...
Jongmal miyanhe...
I didn't mean to shout at you...
Or scold you...
That's all...
Thank you...


Ini bukan gambar aku...ni aku gugel kat tenet



Ni pun aku gugel gak...


Nota kaki = Lega coz esemen byk yg dah anta...=)